Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του ερευνητικού έργου είναι η χρήση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και των διαθέσιμων υποδομών των συμμετεχόντων με σκοπό:
(Α) την διερεύνηση της συμπεριφοράς μονωτήρων υψηλής τάσης με βάση πολυμερή συνθετικά υλικά καθώς και του μηχανισμού επίδρασης των κλιματολογικών συνθηκών της Ελλάδος αλλά και γενικότερα των Μεσογειακών χωρών στην συμπεριφορά και την λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων.
(Β) την ανάπτυξη κατάλληλης διαγνωστικής τεχνικής, η οποία θα επιτρέπει την αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων σε εργαστηριακό επίπεδο και σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Απώτερος στόχος, η διερεύνηση της δυνατότητας για αναγνώριση της αξιοπιστίας των μονωτήρων σε πραγματικό χρόνο (real time) και εξ αποστάσεως (remote).
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, έχει σχεδιαστεί και προβλέπεται η υλοποίηση των παρακάτω βημάτων:
(α) Aρχικά θα καθοριστούν οι μηχανισμοί καταπόνησης και γήρανσης των μονωτήρων, όπως αυτοί προκύπτουν από συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας και περιβάλλοντος, καθώς και τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των μονωτήρων τα οποία επηρεαζόμενα από καταπόνηση και γήρανση, προκαλούν επιπτώσεις την λειτουργικότητα και αξιοπιστία τους. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν συνδυασμένες δοκιμές και μετρήσεις, τόσο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας (πεδίο – φυσική γήρανση) όσο και σε εργαστηριακές συνθήκες (τεχνητή γήρανση), οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο ηλεκτρικό όσο και μορφολογικό/δομικό χαρακτηρισμό των υλικών. Ως αποτέλεσμα θα επιλεγούν τα πλέον αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν τη λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων.
(β) Θα αξιολογηθούν διάφορες διαθέσιμες οπτικές τεχνικές για τις οποίες υπάρχει τεχνογνωσία και εξοπλισμός, όπως Spectral Imaging, Laser Induced Fluorescence (LIF) και Laser Induced breakdown Spectroscopy (LIBS), αναφορικά με την διαγνωστική τους ικανότητα σε σχέση με την λειτουργική κατάσταση των υπό διερεύνηση μονωτήρων. Στην συνέχεια θα επιλεγεί η βέλτιστη τεχνική, που θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως (remote) και σε πραγματικό χρόνο (real time) διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων.  
(γ) Η συσχέτιση των αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων βημάτων, θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα συνδέει την λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων με τα διαγνωστικά αποτελέσματα της βέλτιστης οπτικής τεχνικής και ως εκ τούτου θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη της προτεινόμενης διαγνωστικής τεχνικής. Στην συνέχεια θα αναπτυχθεί, θα δοκιμαστεί και θα βελτιστοποιηθεί πρότυπη εργαστηριακή διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνει το απαραίτητο υλικό και λογισμικό, ώστε να καθιστά εφικτή την εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων. Παράλληλα προβλέπεται ο σχεδιασμός νέων συνθέσεων πολυμερών υλικών, βελτιστοποιημένων σύμφωνα με τις συνθήκες λειτουργίας της Ελλάδος αλλά και γενικότερα των Μεσογειακών χωρών.