Ημερίδα με τίτλο «Διαγνωστικές Μέθοδοι Αξιολόγησης Συνθετικών Υπαίθριων Μονωτήρων»   

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «POLYDIAGNO» σας προσκαλούμε στην Ημερίδα με τίτλο «Διαγνωστικές Μέθοδοι Αξιολόγησης Συνθετικών Υπαίθριων Μονωτήρων» την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015, ώρα 10:00 - 13:00 στο ΑΤΕΙ Κρήτης, στο αμφιθέατρο του κλειστού γυμναστηρίου «Μάρκος Καραναστάσης» στο Ηράκλειο.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τις τεχνολογίες των μονωτήρων σε υπαίθρια δίκτυα υψηλής τάσης, τις μεθόδους ελέγχου της λειτουργικότητας αυτών και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνεργατικής έρευνας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «POLYDIAGNO», με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνικής λέιζερ για την εξ αποστάσεως μελέτη συνθετικών μονωτήρων σε συνθήκες πεδίου.

Δείτε την πρόσκληση εδώ

Tο έργο POLYDIAGNO παρουσιάζεται στη “ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ’', η οποία θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του ΙΤΕ (Βούτες Ηρακλείου), την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015  

Λήψη Αρχείου

Βραβείο στο EMSLIBS2015 

 

Η εργασία με τίτλο: “ASSESSING THE TYPE AND OPERATIONAL QUALITY OF SIR HV INSULATORS BY REMOTE LIBS ANALYSIS”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου POLYDIAGNO, τιμήθηκε με βραβείο στο συνέδριο EMSLIBS2015 (8th Euro-Mediterranean Symposium on Laser Induced Breakdown Spectroscopy) που διεξήχθη στην πόλη Linz της Αυστρίας, από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου 2015. Λήψη αρχείου.

Μετρήσεις LIBS στον υπαίθριο Σταθμό Δοκιμών Υψηλής Τάσης (ΤΑΛΟΣ)


του
ΔΕΔΔΗΕ στο Ηράκλειο Κρήτης

 

 

Στις 29 Ιουνίου 2015 διεξήχθησαν με επιτυχία, από την ομάδα εργασίας του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε συνεργασία με την ομάδα του ΔΕΔΔΗΕ, μετρήσεις εξ αποστάσεως με την τεχνική LIBS (Laser Induced Breakdown Spectroscopy/ Φασματοσκοπία πλάσματος επαγόμενου από Λέιζερ) με σκοπό τον χαρακτηρισμό μονωτήρων υψηλής τάσης. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε υπαίθριους μονωτήρες (αχρησιμοποίητους και μονωτήρες πεδίου) στο σταθμό Δοκιμών Υψηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Λινοπεράματα  Ηρακλείου Κρήτης. Η απόσταση καταγραφής σήματος από τους μονωτήρες ήταν 7m περίπου.

 

Picture1

Ο εξοπλισμός του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ μεταφέρεται στο σταθμό δοκιμών υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης

 

Picture2

Το παλμικό λέιζερ (Q-switchedNd:YAG, λ=1064 nm, τα =10 ns) που χρησιμοποιήθηκε για τα πειράματα LIBSεξ αποστάσεως.

 

Picture3

Η οπτική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε για να κατευθύνει και να εστιάσει τη δέσμη του λέιζερ (λ=1064 nm) στην επιφάνεια των μονωτήρων (η δέσμη του λέιζερ διέρχεται μέσα από το παράθυρο). Η διακεκομμένη γραμμή και τα βέλη δείχνουν τον οπτικό δρόμο και την κατεύθυνση της δέσμης του λέιζερ, αντίστοιχα).

 

 

 

Picture5

Ο εξοπλισμός της τεχνικής LIBS εξ αποστάσεως (τηλεσκόπιο, οπτική ίνα, φασματόμετρο, υπολογιστής). Η εσωτερική φωτογραφία δείχνει ένα τυπικό φάσμα LIBSόπως κατεγράφη κατά την ακτινοβόληση της επιφάνειας ενός πτερυγίου μονωτήρα από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ

 

 

Picture7

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού Δοκιμών Υψηλής Τάσης στο ΔΕΔΔΗΕ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης(α) Ο μονωτήρας αφαιρέθηκε από το δίκτυο (σχεδόν 20 μέτρα πάνω από το έδαφος) και(β) τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι ώστε η γωνία πρόσπτωσης της δέσμης του λέιζερ να είναι κάθετη στην επιφάνεια του μονωτήρα.(γ) Η περιοχή ακτινοβόλησης στην επιφάνεια ενός πτερυγίου του μονωτήρα.