Ενότητες εργασίας

Ενότητα Εργασίας 1: Καθορισμός των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του πολυμερικού κελύφους  τα οποία επηρεάζουν την λειτουργική κατάσταση ενός μονωτήρα.

Η πρώτη ενότητα εργασίας περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους στόχους (tasks). Πρώτος στόχος είναι η επιλογή και συγκέντρωση μονωτήρων (δοκιμίων), οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία σε διάφορα σημεία της Κρήτης, έχουν διαφορετική σύνθεση και ηλικία και ως εκ τούτου διαφορετική λειτουργική κατάσταση. Στην συνέχεια στα πλαίσια του δεύτερου στόχου, τα δείγματα από τους μονωτήρες του πρώτου στόχου θα αναλυθούν  σε σχέση με την δομική (Raman, FTIR, EDS), μορφολογική (SEM, AFM), ηλεκτρική (leakage current), και υδροφοβική (μέτρηση γωνίας επαφής) συμπεριφορά τους. Ως δείγματα αναφοράς θα χρησιμοποιηθούν νέα μη γερασμένα δοκίμια, στα οποία θα γίνουν αντίστοιχες αναλύσεις. Με βάση τις πληροφορίες από τις αναλύσεις νέων και παλαιών δειγμάτων, θα καθοριστούν οι κύριες φυσικές και χημικές παράμετροι που καθορίζουν την λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων, διαδικασία που αποτελεί τον τρίτον στόχο αυτής της ενότητας εργασίας. Τέλος, στα πλαίσια του τέταρτου στόχου, θα αναπτυχθεί διαδικτυακός χώρος, όπου θα γίνεται αναφορά στους συνθετικούς μονωτήρες και στο αντικείμενο του ερευνητικού έργου.

Ενότητα Εργασίας 2: Γήρανση σε πραγματικές και εργαστηριακές συνθήκες και επίδραση της στα βασικά χαρακτηριστικά και στην λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων.

Πέντε επιμέρους στόχοι έχουν καθοριστεί για αυτή την ενότητα εργασίας. Ο πρώτος στόχος αφορά την επιλογή και προετοιμασία νέων δειγμάτων SIR από διαφορετικούς προμηθευτές και διαφορετική σύνθεση, τα οποία θα αναπτυχθούν σε κατάλληλα υποστρώματα. Τα δείγματα αυτά θα τεθούν σε δοκιμές τεχνητής γήρανσης στα πλαίσια του δεύτερου στόχου, οι οποίες θα αφορούν ηλεκτρική καταπόνηση σε συνθήκες τεχνητής ρύπανσης (Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του ΤΕΙ Κρήτης) καθώς και γήρανση υπό ακτινοβολία ή θερμική καταπόνηση (εργαστήρια του ΙΗΔΛ/ΙΤΕ). Παράλληλα, στα πλαίσια του τρίτου στόχου, μονωτήρες από τα ίδια υλικά θα τεθούν σε δοκιμή σε πραγματικές αλλά έντονες συνθήκες γήρανσης, στον Σταθμό Δοκιμών του ΔΕΔΔΗΕ στα Λινοπεράματα. Οι δοκιμές αυτές θα είναι σε λειτουργία σε όλη την διάρκεια του έργου. Σε διαφορετικά στάδια γήρανσης, θα αποσύρονται δείγματα από τον σταθμό με σκοπό τον δομικό, μορφολογικό, ηλεκτρικό και υδροφοβικό χαρακτηρισμό τους. Απώτερος σκοπός θα είναι ο εντοπισμός των μεταβολών στις φυσικές και χημικές ιδιότητες των υλικών, ως αποτέλεσμα της γήρανσης σε σχέση με τα μη γηρασμένα δοκίμια. Η διαδικασία αυτή, η οποία αποτελεί τον τέταρτο στόχο θα επιτρέψει τον καθορισμό των περιβαλλοντικών μηχανισμών, που έχουν σημαντική επίδραση στην λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων, ειδικά για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος και την γειτνίαση με την θάλασσα. Τέλος, η συγγραφή και η υποβολή μιας επιστημονικής εργασίας και μιας ανακοίνωσης σε συνέδριο αποτελούν τον πέμπτο στόχο.


Ενότητα Εργασίας 3: Αξιολόγηση διαφόρων οπτικών τεχνικών σε σχέση με την διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης συνθετικών μονωτήρων.

Τέσσερις επιμέρους στόχοι περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα εργασίας. Ο πρώτος στόχος αφορά στην εργαστηριακή διερεύνηση της ικανότητας τριών οπτικών διαγνωστικών τεχνικών (Spectral Imaging, Laser Induced Fluorescence και Laser Induced Breakdown Spectroscopy), για εντοπισμό και αναγνώριση της λειτουργικής κατάστασης μονωτήρων δοκιμίων SIR, διαφόρων επιπέδων γήρανσης και ηλικιών. Παράλληλα, ο δεύτερος στόχος αφορά αντίστοιχη διερεύνηση των οπτικών τεχνικών, αλλά σε πραγματικές συνθήκες πεδίου. Στην περίπτωση αυτή οι εργαστηριακές διατάξεις θα χρησιμοποιηθούν στον Σταθμό Δοκιμών του ΔΕΔΔΗΕ στα Λινοπεράματα. Έτσι, έχοντας ως αναφορά τα δεδομένα των δύο προηγούμενων Ενοτήτων Εργασίας, στα πλαίσια του τρίτου στόχου θα επιλεγεί η οπτική διαγνωστική τεχνική, που θα μπορεί να προσφέρει ακριβή και αξιόπιστη διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης των μονωτήρων SIR, ώστε να αναπτυχθεί στην συνέχεια η κατάλληλη υποδομή για την εφαρμογή της. Τέλος ο τέταρτος στόχος αφορά ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο.


Ενότητα Εργασίας 4: Ανάπτυξη, δοκιμή και βελτιστοποίηση του διαγνωστικού μοντέλου.

Αυτή η ενότητα εργασίας περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους στόχους. Ο πρώτος αφορά την συσχέτιση των αποτελεσμάτων των τριών προηγούμενων ενοτήτων εργασίας (1, 2 και 3), δηλαδή των φυσικών και χημικών παραμέτρων που επηρεάζουν την λειτουργική κατάσταση των μονωτήρων, των μεταβολών που έλαβαν χώρα στα υλικά υπό την επίδραση των διαφόρων μηχανισμών γήρανσης και των δεδομένων που αφορούν την επιλογή της βέλτιστης διαγνωστικής τεχνικής. Η συσχέτιση αυτή, θα επιτρέψει την ανάπτυξη του βέλτιστου διαγνωστικού μοντέλου (λογισμικό), στα πλαίσια του δεύτερου στόχου, ενώ η δοκιμή και βελτιστοποίηση του διαγνωστικού μοντέλου θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του τρίτου στόχου. Για την δοκιμή και την βελτιστοποίηση του διαγνωστικού μοντέλου, θα χρησιμοποιηθούν νέα και γηρασμένα δοκίμια SIR, με γνωστά και καθορισμένα χαρακτηριστικά. Ο τελευταίος στόχος αφορά την διοργάνωση μιας διεθνούς ημερίδας σχετικής με συνθετικούς μονωτήρες.


Ενότητα Εργασίας 5: Ανάπτυξη και δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες της βέλτιστης διαγνωστικής τεχνικής.

Σε αυτή την ενότητα εργασίας περιλαμβάνονται δύο κύριοι στόχοι. Ο πρώτος αφορά την σχεδίαση και ανάπτυξη πρότυπης εργαστηριακής διάταξης που θα υλοποιεί την οπτική διαγνωστική τεχνική, σύμφωνα με τις ενότητες εργασίας 1,2,3 και 4. Η πρότυπη διάταξη θα περιλαμβάνει τόσο το κατάλληλο υλικό (hardware) όσο και το λογισμικό, ώστε να είναι δυνατή η συσχέτιση των αποτελεσμάτων της τεχνικής με τα βασικά χαρακτηριστικά και την λειτουργική κατάσταση (παρούσα και μελλοντική) των υπό διερεύνηση μονωτήρων. Έτσι, στα πλαίσια του δεύτερου στόχου του πακέτου εργασίας, θα ελεγχθεί και θα βελτιστοποιηθεί η διάταξη αρχικά σε εργαστηριακές συνθήκες και στην συνέχεια σε μετρήσεις πεδίου στον Σταθμό Δοκιμών του ΔΕΔΔΗΕ (περιοχή στα Λινοπεράματα, Ηράκλειο) ώστε να αξιολογηθεί και να βελτιστοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και σε εξ αποστάσεως διάγνωση.


Ενότητα Εργασίας 6: Σχεδίαση νέου πολυμερικού υλικού.

Δύο στόχοι περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα εργασίας. Ο πρώτος στόχος αφορά τον καθορισμό των ιδιοτήτων που απαιτούνται από ένα πολυμερές υλικό που αν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του κελύφους ενός μονωτήρα, θα μπορεί να προσφέρει βέλτιστη συμπεριφορά στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και γενικότερα στις Μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των ενοτήτων εργασίας 1 και 2. Ο δεύτερος στόχος αφορά την σχεδίαση ενός νέου υλικού, βελτιστοποιημένου για την κατασκευή του κελύφους ενός μονωτήρα υψηλής τάσης για τις ελληνικές, αλλά και γενικότερα στις Μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες.


Ενότητα Εργασίας 7: Επιπτώσεις-δημοσιότητα.

Τρεις στόχοι περιλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα εργασίας. Ο πρώτος στόχος  αφορά την συλλογή δεδομένων σχετικά αφενός με τις αρνητικές επιπτώσεις της δυσλειτουργίας μονωτήρων και αφετέρου με τις θετικές επιπτώσεις ενός συστήματος για την εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης των συνθετικών μονωτήρων. Ο δεύτερος στόχος αφορά μελέτη σκοπιμότητας για την χρήση των συνθετικών μονωτήρων αλλά και του νέου συστήματος, για την εξ αποστάσεως διάγνωση και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση της λειτουργικής κατάστασης των συνθετικών μονωτήρων. Τέλος, ο τρίτος στόχος αφορά την διάχυση πληροφορίας σχετικά με το έργο, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ιστοσελίδα, μια διεθνή ημερίδα σχετική με το υπό μελέτη επιστημονικό αντικείμενο και μια τοπική ημερίδα για ενημέρωση των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων σε σχέση με το έργο αλλά και την αναγκαιότητα της χρήσης συνθετικών μονωτήρων ΥΤ. Παράλληλα, η ενότητα εργασίας αφορά τον συντονισμό, την διαχείριση και την υλοποίηση του έργου. Σχετικά με την διαχείριση, ο επικεφαλής εταίρος και συντονιστής, θα λειτουργεί ως ο επικεφαλής διαχειριστής, ενώ ο κάθε εταίρος θα υλοποιήσει την διαχείριση του δικού του προϋπολογισμού. Η συντονιστική/τεχνική επιτροπή θα επιβλέπει την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση κάθε στόχου και δραστηριότητας του έργου καθώς και την προετοιμασία των τεχνικών εκθέσεων σε συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους κάθε ενότητας εργασίας.